Galleria K | Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen | Vammaisuus sopii kaikille – täydellisyyden häirintää!

Posted by on heinä 7, 2017 in Näyttelyt | No Comments

Disability Works for All – Disrupting Purity 21.7. – 13.8.2017

Science fictionissa ennustetaan, että teknisesti edistyneet yhteiskunnat kykenevät tulevaisuudessa poistamaan vammaisuuden. Media uskottelee, ettei kukaan haluaisi olla vammainen tai synnyttää vammaista lasta, jos kyse olisi valittavissa olevasta asiasta. Vammaisuus herättää kauhua ja torjuntaa. Ilmiönä se syntyy kuitenkin vasta sosiaalisissa suhteissa, ympäristön ja yhteisön reaktioista toimintarajoitteisiin. Vammaisuus on pikantti osa luonnon monimuotoisuutta. Se ei häviä kehoa tai geenejä manipuloimalla. Yksilöön kajoaminen ei poista syrjintää. Maailmanlaajuisesti hyvinvoinnin lisäämiseksi pitäisi muuttaa kekseliäämmin asenteita ja rakenteita koko hyvinvointikäsitteen ympärillä.

Vammaisuus sopii kaikille – täydellisyyden häirintää -näyttely sisältää lyhytelokuvia, performanssitaltiointeja, installaatioita, tekstiiliveistoksia ja keskustelutilaisuuksia. Tule ajamaan kultaisessa pyörätuolikarusellissa, rapsuttamaan kuplaan eristettyä rampaa ”Tickle the Crippled”, ihmettelemään Saaren kartanon mailta löytyneen pyörätuolipensaan taimia ja kuuntelemaan, mistä 83-vuotias CP-vammainen mummo räppää. Näyttelyssä pyörii Illusionist´s Visions lyhytelokuva näkövammaisesta paralympialaisurheilija Ronja Ojasta, joka unelmoi viittomakielentulkin ammatista. Sitä on esitetty/esitetään 2016-2017 Yhdysvalloissa, Ranskassa, Brasiliassa, Kanadassa ja Puolassa. Näytteillä on myös Nurmijärven uutisissa törkytaiteeksi tituleerattu buffet kattaus vammaisiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Vammaispoliittisessa taiteessa pelottavinta on haastaa tahoja, joista on monin tavoin riippuvainen. Jännitettä lisää teosten suhde aikaan. Hehkutan yhteiskunnassa patologisoidun ilmiön hulluimpia ja parhaimpia puolia juuri nyt kun leikkaukset uhkaavat taas perusoikeuksiamme.

Vammaiskuvaus on lähes aina fyysisesti etuoikeutettujen ihmisten tuottamaa ja kertoo kuvitelmasta, millaista olisi olla vammainen tai vammautua. Toistuessaan stereotyyppiset fantasiat vaikuttavat myös meidän vammaisten ihmisten käsityksiin itsestämme ja tukahduttavat alkuperäisvammaisten tarinoita ja kuvastoa arvostettavasta ja luovasta tavasta elää ja toimia toisin. Meillä syntymävammaisilla ei ole kehossamme aistia, joka jatkuvasti monitoroisi myyttisestä normista poikkeamista. Ulkoa asetetun anomalian kyseenalaistaminen on identiteetin kannalta tärkeää. Tulevaisuuden hybridisessä, ihmisistä, kyborgeista ja roboteista koostuvassa maailmassa on toivottavasti enemmän tilaa uusille elämisen, osallistumisen ja työn tekemisen muodoille – toisin sanoen – vaihtoehtoisille tavoille olla ihminen.

Näyttelyyn on saatavana ilmaisia opastuksia ryhmille. P. 050-3456934 tai jenni-juulia@jenni-juulia.com
Galleriassa tapahtuvien performanssien ja keskustelutilaisuuksien aikataulu löytyy tapahtuman sivulta.
Teosten syntyä ovat tukeneet 2016 ja 2017 Koneen Säätiö sekä 2015 Taiteen edistämiskeskus.

Vitruviuksen veljesten parasiittiproteesit 2016
performanssirekvisiittainstallaatio 110 cm x 140 cm
kangas, käsin kirjonta, kengät
Liittyy videoteokseen Souvenir 2017

In science fiction it is predicted that technologically advanced societies are someday able to get rid of disability. Media leads the general public to believe, that no one would choose to live with disability or give birth to a child with disability, if there would be a choice. Disability is something horrifying that needs to be avoided. But actually it arises in social relations, from the environment and our reactions to impairments. Disability is a piquant component of biodiversity. As a phenomenon it does not disappear, even though we manipulate bodies or genes. Tampering with individual features does not eliminate discrimination. To increase over all well-being in this world, we should find smarter ways to change attitudes and structures around the whole concept of well-being.

Disability Works for All – disrupting purity -exhibition includes short films, performance videos, installations, fiber arts and discussions. You can take a tour in a golden wheelchair carousel, tickle the crippled in a bubble, look at seedlings of wheelchairs from an ancient wheelchair bush found from Saari residence and listen a rap by the 83-year-old grandma with cerebral palsy. You can watch Illusionist´s Visions -film about paralympian athlete Ronja Oja who dreams about becoming a sign language interpreter. It is/will be shown 2016-2017 at the USA, France, Brazil, Canada and Poland. My installation about violence against women with disabilities is also exhibited – the one that was called ”not art but a manifestation of sick mind” in Nurmijärven Uutiset newspaper.

In disability arts, the most frightening thing is to challenge those who you are dependent on. The time increases the tension. I highlight the craziest and best aspects of the phenomenon that has been pathologized by society – right now when the cuts of social security are once again threatening our fundamental rights.

The representations of disability are almost always produced by physically privileged people and based on imagination – how is it like to live with an impairment or get one. Repeated stereotyped fantasies affect also our perceptions about ourselves and take space from respectable and creative stories and images about refined disability. People with inborn conditions do not have a sensor in body that constantly monitors how we differ from the imaginary norms. Questioning of anomaly that is set from outside is important for identity. Future world is a hybrical mix of human, cyborgs and robots so let´s hope that there is more room for new forms of life, participation and work – options for alternative ways of being a human.