Anna Semerdjiev ja Jesse Pasanen maalaavat Louhelan aseman katutaideprojektissa

Posted by on heinä 5, 2018 in Ajankohtaista, Tapahtumat | No Comments

Kuva: Päivi Tuovinen

Nyt on vuorossa Louhela: Juna-aseman seinille syntyvää teosta maalaa 11 taiteilijaa

KATUTAIDE Teos pohjautuu vantaalaisrunoilija Vesa Haapalan runoon.

Länsi-Vantaan taiteelliset juna-asemat saavat tänä kesänä jatkoa. Heinäkuun aikana Louhelan aseman betoniin maalataan väriä pintaan.

Maalauksen toteuttaa Street Art Vantaa yhteistyössä muiden kotimaisten taiteilijoiden kanssa.

Lopputulos on harmoninen ja rauhallinen.”

Street Art Vantaa on kutsunut maalaamaan teosta muun muassa Vantaan taiteilijaseuran puheenjohtaja Anna Semerdjievin. Semerdjievin mieshahmo ilmestyy aseman sisäänkäynnin luokse ulkoseinälle.

Louhelassa asuva Semerdjiev on innoissaan saadessaan osallistua kotiaseman teokseen.

– Upeaa, että Louhelakin saa oman maalauksen kun Myyrmäessä ja Martinlaaksossa jo on, hän sanoo.

Essi Ruuskanen Street Art Vantaasta kertoo Louhelan aseman olevan Länsi-Vantaan juna-asemien sarjan kolmas ja viimeinen osa. Myyrmäen juna-asema maalattiin vuonna 2015 ja Martinlaakson asema viime kesänä. Ruuskanen kertoo toiveen Louhelan aseman maalauksesta tulleen Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, joka on teoksen tilaaja.

– Sovimme kaupungin kanssa viime kesänä, että jos Martinlaakson aseman maalaus sujuu hyvin, toteutamme myös Louhelan. Ja kaikki sujui upeasti, hän kertoo.

Ruuskanen sanoo kaikkien kolmen juna-aseman olevan arkkitehtuuriselta tyyliltään samankaltaisia, joten kolmen aseman teoksista syntyy Länsi-Vantaalle mainio taidekokonaisuus. Hän huomauttaa, että jokaisen kaupunginosan oma persoonallinen tyyli on huomioitu.

– Martinlaaksossa lopputulos on raffimpi kuin Louhelassa tulee olemaan. Louhela tehdään klassisemmalla maalausjäljellä ja lopputulos on harmoninen ja rauhallinen, hän kuvailee.

Louhelan asemalla urakoi kaikkiaan 11 taiteilijaa. Jokainen heistä maalaa oman näkemyksensä Vesa HaapalanJokiyöt-runosta. Runo on osa Haapalan palkittua Vantaa-runokokoelmaa, joka ilmestyi vuonna 2007. Runo tulee osaksi teosta.

– Runo painetaan laattaan ja kiinnitetään aseman seinään.

Martinlaakson aseman Urbaani sinfonia -teoksen aiheena oli musiikki. Louhelassa tunnelmoidaan siis runouden äärellä.

– Halusimme yhdistää asemat toisiinsa myös eri taiteenlajien kautta, Ruuskanen kertoo.

Maalauksen on tarkoitus valmistua heinäkuun aikana.

– Jokainen taiteilija saa tehdä töitä ihan tosissaan, sillä pinta-alaa on paljon, yhteensä noin 600 neliötä. Kuukausi menee nopeasti.

Ruuskanen sanoo itsellään olevan pieni osuus taidekokonaisuudesta. Hän maalaa aseman edustalla olevat tolpat, joihin tulee viljakuviointia. Runossa mainitaan tähkät, josta idea syntyi.

Vantaan kaupunki kustantaa teoksen ja on hyväksynyt luonnoksen kokonaisuudesta. Ruuskasen mukaan teoksen hinta on 30 000 euroa. Aseman seiniä ei maalata kokonaan, sillä myös betonia halutaan jättää näkyville.

– Jokaisella taiteilijalla on kuitenkin vapaus maalatessa, joten pieniä muutoksia voi tulla. Betoniarkkitehtuuri on täällä kaunista, joten sitä ei haluta kokonaan peittää.

Avajaiset elokuussa

Louhelan asemalle maalataan parhaillaan suurta katutaideteosta.

Teos pohjautuu Vesa Haapalan Jokiyöt-runoon.

Maalauksen on tarkoitus olla valmis 3. elokuuta.

Maalaajina ovat Street Art Vantaasta taiteilijat Essi Ruuskanen, Maikki Rantala ja Jesse Pasanen. Lisäksi maalaamassa ovat Vantaan taidemuseo Artsin ja SAV:n yhteishanke Seinähullu Vantaan tämän kesän muralistiviisikko Minttu Pyykkönen, Peetu Pasanen, Taneli Stenberg, Maria Kivilaakso ja JP Köykkä. Lisäksi Anna Semerdjiev Vantaan taiteilijaseurasta, helsinkiläinen graafinen suunnittelija Juha Liede ja Barcelonassa opiskeleva helsinkiläinen kuvataiteilija Anetta Lukjanova osallistuvat teoksen maalaamiseen.

Taideaseman avajaiset ovat 5. elokuuta, jonne Street Art Vantaa kannustaa ihmisiä tulemaan ja esittämään oma runo tai laulu.

Street Art Vantaa on Jesse Pasasen, Jenni Väisäsen, Essi Ruuskasen ja Maikki Rantalan urbaanin taiteen projekti, joka alkoi vuonna 2013.

Lähde: Vantaan sanomat , julkaistu 4.7.2018, toimittaja: Marika Lumme