Galleria K | BRQ Vantaa Festival | Konsertti | Torstai 21.3.2019 | Klo 17.30 & 19

Lepohetki-konsertti: Musiikkia vuosisatojen varrelta

Otto Tolonen, klassinen kitara, barokkikitara ja vihuela

to 21.3. klo 17.30–18.30 ja klo 19.00–20.00

Galleria K, Asematie 7, Tikkurila, Vantaa

Viime kesän BRQ Vantaa Festivalin konsertissa Otto Tolonen lumosi kuulijansa huikealla virtuoosimaisuudella, herkällä runollisuudella ja samettisen pehmeällä soinnilla. Nyt häntä on mahdollisuus kuulla juhlavuoden 2019 avajaiskonsertissa raukeasti vanhan musiikin sävelten sylissä leväten. Ohjelmisto sisältää näppäilymusiikkia kolmelta vuosisadalta.

Lepohetki-konserteissa kuuntelet musiikkia joogapatjoilla, meditatiivisen äänimaailman hellittävänä. Tätä konserttia ei kannata jättää väliin, olitpa vanhan musiikin suurkuluttaja tai arkeesi hetken hengähdystaukoa kaipaava kuulija. Suosittelemme konserttia myös sinulle, jolle klassinen musiikki ei ole ennestään tuttua. Otto Tolonen on kansainvälisesti palkituin suomalainen muusikko. Hänen käsissään kitara elää ja tarjoaa elämyksiä meistä jokaiselle.

Huom! Voit lainata joogamaton paikan päältä tai ottaa oman mukaan.

Konserttien välissä klo 18.35–18.50 on taidevartti, jonka aikana on mahdollista tutustua galleriassa esillä olevaan Vantaan taiteilijaseuran näyttelyyn oppaan johdolla.

Konsertilla juhlistetaan 10 vuotta täyttävän BRQ Vantaa Festivalin vuoden 2019 festivaaliohjelman julkistamista, lipunmyynnin avautumista ja samana päivänä vietettävää Euroopan vanhan musiikin päivää.

Vapaa pääsy.

Konsertin ohjelma:

Giulio Regondi (1822–1872)

Nocturne

Luis de Narváez (fl. 1526–1549)

Fantasia I

Guardame las Vacas

Mille Regretz

Gaspar Sanz (1640–1710)

Canarios

Otto Tolonen

Otto Tolonen on yksi ikäpolvensa monipuolisimmista ja aktiivisimmista klassisista kitaristeista. Taiteilijana hän jatkuvasti etsii uutta ohjelmistoa sekä kokeilee uusia konserttimuotoja ja tekniikoita.

Tolosen menestys 20 kansainvälisessä kilpailussa vuosina 1995–2009 loi vahvan pohjan hänen uralleen. Hän ylsi kärkisijoille tärkeimmissä kansainvälisissä kitarakilpailuissa kuten Andrés Segovia Competition (Herradura), Markneukirchen Instrumental Competition (Germany), Tokyo International Guitar Competition ja Guitar Foundation of America.

Tolonen esiintyy aktiivisesti resitaalein sekä kamarimuusikkona ja on konsertoinut laajasti Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Japanissa.

Tolosen ohjelmisto ulottuu renessanssin vihuela-teoksista oman aikamme kitaramusiikkiin. Viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti 1900- ja 2000-lukujen musiikkiin. Hänen tulkintansa Hans Werner Henzen kitarasävellyksistä ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota ja ne ovat tehneet hänestä kysytyn Henzen kitarateosten esittäjän. Vuonna 2015 Tolonen levytti Henzen massiivisen Royal Winter Music –teoksen. Helsingin Sanomat valitsi kyseisen levyn yhdeksi vuoden parhaimmista levyistä ja se oli myös ehdokkaana Emma-palkinnolle ja Ylen vuoden levyksi. Helsingin Sanomien arviossa Tolosen uusimmasta Retratos-levystä YLE kertoi sen olevan täysosuma ja Helsingin Sanomat kirjoittiTolosen soittavanlevyllä elämää suuremmin.

Syksyllä 2018 Tolonen nimitettiin kitaransoiton professoriksi Norjan valtiolliseen musiikkikorkeakouluun. Tämän lisäksi hän opettaa myös Sibelius-Akatemiassa ja on pitänyt mestarikursseja Suomen lisäksi Brasiliassa, Hollannissa, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Liettuassa, Ruotsissa, Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Tolonen on suorittanut laajat opinnot Sibelius-Akatemiassa, sen nuoriso-osastolta aina tohtorikoulutukseen asti. Tutkimuskohteena hänellä on tällä hetkellä eurooppalainen kitaramusiikki ja musiikilliset tyylit 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Opettajinaan Sibelius-Akatemiassa hänellä olivat Jukka Savijoki ja Timo Korhonen. Opintojaan hän on täydentänyt Raphaella Smitsin johdolla Belgiassa, Thomas Müller-Peringin ja Jürgen Ruckin johdolla Saksassa sekä Oscar Ghiglian johdolla Italiassa.

Vanhat ja uudet, tähän mennessä tuntemattomat teokset ja ohjelmistot, musiikkifilologia, poikkitaiteelliset projektit ja uudet soittotekniikat kiinnostavat Tolosta, jonka aika jakautuu esiintymisten, opettamisen ja levytysten kesken.

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2225028764379884/

Lisätietoja:

BRQ Vantaa Festival

Karoliina Junno-Huikari, toiminnanjohtaja

karoliina.junno-huikari@brq.fi

puh. 040 738 8028

Share
English English Finnish Finnish