Galleria K | Oulun taiteilijaseura | Muovia | 4.4.-28.4.2019

Kannanottoja kulutuskulttuuriin, väri-ilottelua, ilmaista raaka-ainetta, uusiokäyttöä, luonnonsuojelua ja ympäristöpoliittisia uhkakuvia – sitä kaikkea MUOVIA-näyttely on.

KAIJA HINKULA

Kuvataiteilijana minua kiinnostaa kuvantekemisen ja maalauksen prosessi sekä maalauksen materiaalisuus. Uusissa teoksissani rakennan liikettä materiaalin ja maalin substanssin kautta pelkistäen ja rinnastaen löydettyä materiaa maalauksen elementteihin. Teoksissani valittu materiaali antaa teokselle muodon, maalausprosessin jälki materialle uuden merkityksen, muodon ja liikkeen. Teokset ovat osa Permanent Temporality-projektia ja kokonaisuutta, jonka keskiössä ovat löydetyt objektit, readymade ja maalauksen materialistisuus. Teokset saavat aiheensa liikkeen, jatkuvuuden ja kiertokulun teemoista teokset on toteutettu öljy- ja kalkkimaalilla muoviteollisuuden ylijäämäpaloille.

HEIDI KESTI

Heidi Kesti on oululainen kuvataiteilija. Hän toimii myös freelancer -puvustajana ja -lavastaja. Hän on käyttänyt kierrätysmuovia pääasiallisena materiaalina vuodesta 2014 lähtien. Kesti valmistaa muovista veistoksia ja maalauksia. Teokset ovat abstrakteja väri-ilotteluja ja samalla kantaaottavia, materiaaliin perustuvia teoksia. Materiaaliksi kelpaavat muovipussit, lelut, astiat ja mitkä tahansa mielenkiintoisen väriset muoviesineet.

ANJA KURIKKA

Asun ja työskentelen Oulussa. Maalaan, piirrän ja teen installaatioita. Juureni ovat maalla. Muoviset pakasterasiat kätkevät sisäänsä monia vuosikymmeniä sukuni ja oman lapsuuteni historiaa. Vahvaa Pohjois-Pohjalaista agraarikulttuuria. Voimaa ja herkkyyttä, eteenpäin menemisen vaativaa sinniä, ympäröivän luonnon esteettistä voimaa, yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ehkä myös ylpeyttä siitä, mitä on. Perhealbumi-valokuvat ovat dokumentaarista historiaa, mutta ne ovat myös maagisiksi muuttuneita ja leikitteleviä lapsuusmuistoja. Muovi on ikuista – halusimme tai emme. Muistot muuttuvat ja haalistuvat – vaikkemme haluaisi. Muoviset pakasterasiat ja kannet ovat toimineet ensin vesikuppeina tai paletteina työhuoneellani – kunnes saivat uuden muodon taideteoksina.

URHO KÄHKÖNEN

Urho Kähkönen (1967) on kuhmolainen kuvataiteilija ja kansalaisopiston tuntiopettaja. Karkkimaailma-installaation (2018) yhtenä materiaalina on toiminut myös arkinen muovijäte, karkkipaperit. Teos tarkastelee hilpeydestään huolimatta vakavia teemoja, kuten ihmisen välipitämättömyyttä ympäristöä kohtaan. Se esittää myös kritiikkiä vallitsevaa kulutuskulttuuria kohtaan. Fyysikko Steven Hawking ennusti ennen kuolemaansa ihmiskunnan pelastuksen olevan Telluksemme korvaaminen sadan vuoden sisällä uudella planeetalta. Tämä lienee hypoteesi, joka ei tule toteutumaan. Ihmisenä ja ihmiskuntana elämme yhä pirstoutuneemmassa maailmassa ja edessämme on yhä suurempia haasteita olemassaolomme jatkamiseksi täällä yhteisessä kodissamme maapallolla.

HEIKKI LÄNKINEN

Heikki Länkinen on vuonna 1976 syntynyt oululainen kuvataiteilija. Työskentelyssään hän keskittyy vesiliukoisilla väreillä maalaamiseen paperille. Lisäksi hän tekee veistoksia puusta ja grafiikkaa puupiirroksin. Muovia-näyttelyssä hänellä on esillä kankaalle maalattuja voimakkaita ja runsaalla akryyliväreillä (sisältävät raakaöljystä valmistettuja muoveja) ikään kuin maalilla veistettyjä kuvitteellisia muotokuvia. Monet maalaukset kuvaavat kuvitteellisia niin sanottujen spagettiwesternien lännenmiehiä ja Villin Lännen kuuluisia oikeasti eläneitä legendaarisia hahmoja. Teokset ovat ekspressiivisiä väri-ilotteluita, joissa halutun tunnelman luominen on keskiössä.

KALLE NURMINEN

Kalle Nurminen (1965) teatteri- ja elokuvalavastaja ja kuvataiteilija. Alun perin Taidekoulu MAA:sta ja taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneena hän on ylläpitänyt omaa taiteentekemistä yllä harvoilla näyttelyillä. Nykyisin hän työstää monia eri materiaaleja teoksissaan. Leluja ja muita arjen muoviesineitä hän on kierrättänyt jo lähes kaksikymmentä vuotta. Teos Mutaatio kertoo ihmisen evoluutiosta ja sen vaikutuksesta ympäröivään luontoon. Onko ihminen virhe poikkeama luonnossa? Mutaatio-installaatio on saariryhmän kehitystarina. Luonnontilaisen ympäristön muutos ylikansoitetuksi teolliseksi populaatioksi. Materiaalina ovat erilaiset muoviesineet.

HEIDI STÅLNACKE

Heidi Stålnacke on oululaistunut, syntyjään rovaniemeläinen kuvataiteilija, jonka taiteelliseen tuotantoon kuuluu maalauksia, piirustuksia, veistoksia ja installaatioita. Stålnacken teokset peilaavat ihmisen suhdetta ympäristöönsä. Stålnacke on viime vuosina keskittynyt taiteessaan kierrätysmateriaaleista valmistettuihin veistoksiin ja installaatioihin, joiden keskeisenä teemana ovat olleet ympäristöpoliittiset uhkakuvat. Muovia -näyttelyn valoteokset voi nähdä luonnon sydänkäyrinä. Rauniot -installaatio puolestaan kuvaa nimensä mukaisesti maapallon raunioita. Stålnacken teokset ovat haavekuvia menetetystä maailmasta. Muovi on vahvasti läsnä teoskokonaisuuksissa paitsi materiaalilähtöisesti myös ympäristöpoliittisen teeman myötä. Valoteosten kuvapinnat rakentuvat kertakäyttöisistä juomapilleistä, jotka ovat erityisen ajankohtainen materiaali nyt, kun EU on viimeinkin päättänyt kieltää niiden ja samalla muidenkin muovisten kertakäyttöaterimien valmistuksen.

Avajaiset keskiviikkona 3.4. klo 17-19. Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/633117270462917/

OULUN TAITEILIJASEURA -63 ry on Oulun alueella toimiva, lähes 200 kuvataiteilijan ammatillinen yhdistys, joka nimensä mukaisesti on toiminut alueen taiteilijoiden edunvalvojana jo vuodesta 1963. Oulun Taiteilijaseura edistää kuvataidetta Oulun seudun, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella sekä tarjoaa taiteilijoille heidän ammatissaan tarvitsemia palveluja. Oulun Taiteilijaseura pyrkii lisäämään yleisön kiinnostusta kuvataiteisiin, osallistuu erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja tekee yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa. Seura järjestää näyttelyitä, tilaisuuksia sekä kurssi- ja koulutustoimintaa. Seura pyrkii vaikuttamaan valtakunnallisten taiteilijoiden ammattijärjestöjen päätöksentekoon niin, että pohjoissuomalaisen taiteilijan asema ja toimintaedellytykset otetaan entistä paremmin huomioon.

Taiteilijaseura ylläpitää kuvataidenäyttelyille tarkoitettua tilaa Galleria 5 Oulun ydinkeskustassa osoitteessa Hallituskatu 5. Samoissa tiloissa sijaitsee myös Taidelainaamo ja -myymälä ARTo ja ARTtila.

Share
English English Finnish Finnish