Gjutars kesäisissä ja maalauksellisissa tunnelmissa.

Vantaan Taiteilijaseura ry on vuonna 1994 perustettu vantaalaisten ammattitaiteilijoiden yhdistys. Seuran tarkoituksena on pyrkiä herättämään kiinnostusta kuvataiteita kohtaan sekä edistää Vantaalla asuvien kuvataiteilijoiden ammatillisia ja taloudellisia etuja. Yhdistyksen pääpaino on näyttely- ja lainaamotoiminnassa. Yhdessä kaupungin kanssa on tuotu hyvää vantaalaista kuvataidetta entistä enemmän asukkaiden nähtäville.

Vantaalainen taiteilijayhteisö juontaa juurensa 1960-luvulta, jolloin taiteilijat osallistuivat aktiivisesti keskusteluun taiteilijapalkasta, apurahoista ja taideostoista. Tavoitteena oli taiteilijoiden toimintaedellytyksiä kohentamalla laajentaa ja monipuolistaa vantaalaista kuvataidekenttää. Ateljee- ja näyttelytilojen puute oli jo tuolloin keskeisimpiä ongelmia. 1970-luvun puolella taiteilijat saivat joiksikin vuosiksi käyttöönsä tilat Hiekkaharjun vanhasta parakkikoulusta, ja vuosien varrella näyttelytiloina on pidetty milloin koulujen juhlasaleja, kaupungintalon aulatiloja, milloin pääkirjaston monitoimisalia.

1990-luvulla tilantarve oli edelleen ajankohtainen. Esimerkiksi kirjastojen yhteydessä olleet tilat eivät houkutelleet ammattitaiteilijoita näyttelynpitoon ja taiteilijoiden välinen yhteistyökin tyrehtyi muutamaksi vuodeksi.

Vähitellen tilanne kuitenkin kypsyi uuden taiteilijayhdistyksen perustamiseen. Ryhmä taiteilijoita kokoontui Kolohongan ateljeetiloihin Runebergin päivänä 1994, ja tuloksena syntyi Vantaan taiteilijaseura.

Vuonna 1996, kuukausien neuvottelujen jälkeen, yhdistys onnistui solmimaan Vantaan kaupungin kanssa sopimuksen Gjutars-nimisen kiinteistön vuokraamisesta yhdistys- ja näyttelytoimintaa varten. Vanhassa suojellussa kulttuurimiljöössä sijaitseva rapistunut puutalo herätettiin eloon. Yhdistys peruskorjasi rakennuksen yhteistyössä pääkaupunkiseudun korjausrakentamiskurssilaisten kanssa, ja kaupunki myönsi tarvittavat rahat korjausmateriaaleihin.

Talo vihittiin käyttöön elokuussa 1998, mutta Galleria Gjutarsin ensimmäinen näyttely pidettiin jo kesäkuussa samana vuonna. Loppuvuoden näyttelyajat varattiin yhdistyksen jäsenille, mutta pian intiimi ja idyllinen näyttelytila piha-alueineen alkoi kiinnostaa myös ammattitaiteilijoita Vantaan ulkopuolelta.

Vantaan taiteilijaseuran varsinainen näyttelytoiminta ja taidelainaamo siirtyivät vuonna 2014 kaupungintalon siipirakennuksessa sijaitsevaan, entisestä Vantaan pääkirjastosta rakennettuun Galleria K:hon. Residenssi- ja muu toiminta jatkuvat edelleen Gjutarsissa. Vuoteen 2018 mennessä Vantaan taiteilijaseura on vakiinnuttanut toimintansa kaupungissa ja koostuu 101 jäsenestä.

Visit Site