Peijaksen sairaalan käytävägalleria | Raimo Jaatinen | Kauniit ja uhkeat | 2.1.-31.1.2020

Peijaksen sairaalan käytävägalleriassa Raimo Jaatisen kauniita ja uhkeita muotokuvia nähtävissä tammikuussa.

KAUNIIT JA UHKEAT

Kuvataiteessa ja varsinkin viihteessä kauneus liitetään erotiikkaan usein hyvin suoraviivaisesti ja kliseisesti. Eroottisen latauksen katsotaan syntyvän siten, että kuvataan nuoria, ihanteellisen kauniita ja virheettömiä ihmisiä. Näin voi syntyä harhakuva, että näille markkinoille ei vähääkään vanhemmilla, mahdollisesti ylipainoisilla ja kenties vielä vammaisilla ihmisillä ole mitään asiaa.

Olen saanut innoitusta taiteeseeni burlesque-esitysten maailmasta, jossa hyvin eri ikäiset, -kokoiset ja -väriset naiset ja miehet laativat pääsääntöisesti huumorin sävyttämiä, mutta häpeämättömän eroottisia musiikkipitoisia, tanssillisia pienoisnäytelmiä. Näyttävät vaatteet ja muu rekvisiitta ovat olennainen osa esitystä. Kyllä, vaatteet riisutaan esityksen aikana, mutta siten, että riisumiseen liittyy hyvin ennalta valmisteltu tarina. Burlesquekuningatar voi olla nuori ja kauniskin, samoin miesesiintyjä. Mutta molemmat voivat olla perinteisen ahtaan kauneuskäsityksen mukaan myös ”epätäydellisiä”. Nainen voi olla jo reilusti keski-iän kypsemmällä puolella, rinnat ja pakarat eivät ole kiinteitä, vatsassa on kerroksia. Miehen vartalokaan ei ole välttämättä kuntosalitreenien muokkaama ja lihaksikas, vaan esiintyjä saattaa olla olemukseltaan aika tavallinen äijänköriläs, ei myöskään välttämättä kovin nuori.

Burlesquekulttuuri on sallivaa ja juuri siitä syntyy kiinnostava, ujostelemattoman eroottinen ilmapiiri. Annetaan mennä, päästetään irti, uskalletaan ottaa riskejä. Toinen inspiraation lähde on ollut sattumalta kirpputorilta löytynyt kirja Voimailumaailman mestareita”, jossa kuvataan 1900-luvun alkupuolen painijoita ja nyrkkeilijöitä. Kirjan kuvissa esiintyvät voimailumiehet ovat äärimmäisen tietoisia omasta maskuliinisesta charmistaan, ja juuri tästä korostuneesta itsetetoisuudesta syntyy nykykatsojaa huvittava visuaalinen ilmapiiri: "Voi teitä poikia, olettepa te isoja ja vahvoja!" Näistä voimailumiesten kuvista innoituksensa saaneet teokseni toimivat ikään kuin vastapainona värikkäille burlesque-henkisille sekä muillekin naiskuvilleni.

Näyttely koostuu pastelli- ja akryylimaalauksista sekä hiilipiirroksista. Teokset on tehty aikavälillä 2017-2019.

Yhteystiedot:

raimojaatinen@hotmail.com

www.raimojaatinen.fi

Burlesque Queen

Mestaripainija Paul Pons

 

Posted in Näyttelyt, Uutiset.