Galleria K - Alex Markwith - System Settings Change

GALLERIA K | ALEX MARKWITH | System Settings Change | 7.-29.1.2023

System Settings Change is a solo exhibition of new paintings on canvas by Alex Markwith.

Diverging from Markwith’s signature abstract style, the paintings incorporate politically motivated images such as skulls, oil barrels, computer icons, error messages, and fragments from NASA photos of outer space.

 

Näyttely koostuu Alex Markwithin uudesta tuotannosta, joka hänen aikaisemmasta abstraktista tyylistään poiketen sisältää myös esittäviä elementtejä, kuten pääkalloja, öljytynnyreitä, tietokonekuvakkeita, virheilmoituksia ja kohtia NASAn ulkoavaruuskuvista.

Tyylillisesti teoksissa yhdistyvät abstrakti ekspressionismi, surrealismi ja katutaide. Teokset viittavat ajankohtaisiin aiheisiin, kuten tekoälyyn ja globaaliin energiakriisiin. Kallokuvan toistuminen tuo mieleen sodan ja kuoleman, mutta se on myös mietiskelevä muistutus yksilön roolista kokonaisuuden käsitteellistämisessä.

Alex Markwith (s. 1988, USA) on amerikkalainen kuvataiteilija, jonka kotipaikka on Helsinki. Helsinkiin hän muutti vuonna 2020 asuttuaan yhdeksän vuotta New Yorkissa. Abstrakteista, sekatekniikkamaalauksistaan ​​ja -veistoksistaan ​​tunnettu Markwith on pitänyt yksityisnäyttelyitä New Yorkissa, Pariisissa, Vaasassa ja Helsingissä sekä osallistunut yli viiteenkymmeneen ryhmänäyttelyyn maailmanlaajuisesti.Hänen töitään on lukuisissa yksityisissä kokoelmissa ja Museum of Fine Artsissa Houstonissa.

___

System Settings Change is a solo exhibition of new paintings on canvas by Alex Markwith.

Diverging from Markwith’s signature abstract style, the paintings incorporate politically motivated images such as skulls, oil barrels, computer icons, error messages, and fragments from NASA photos of outer space.

Stylistically, the works blend abstract expressionism, surrealism and street art while referencing current issues such as artificial intelligence and the global energy crisis. The recurrence of the skull image recalls war and death, but it is also a contemplative reminder of the role the individual plays in conceptualizing the bigger picture.

This exhibition is the first time Markwith has used digital collage throughout his planning process. Though objects in the paintings are rendered from digital photographic references, the works are done entirely by hand with low tech manual tools. Each is built up in layers using acrylic, spray paint and collage materials such as paper, tape and wood, emphasizing their physicality. The title of the exhibition is a computer error message Markwith encountered on his Windows desktop while working on the exhibition.

ABOUT THE ARTIST
Alex Markwith (b. 1988, USA) is an American visual artist based in Helsinki, where he moved in 2020 after nine years in New York City. Known for his abstract, mixed media paintings and sculptures, Markwith has held solo exhibitions in New York, Paris, Vaasa and Helsinki and has participated in over fifty group exhibitions worldwide. Markwith earned his Bachelor of Fine Arts from Rhode Island School of Design, during which he completed the European Honors Program in Rome, Italy. Markwith has received grants from Taike and the City of Helsinki. His work is included in numerous private collections and the Museum of Fine Arts, Houston.

Welcome the the opening on Thursday 5.1.2023 from 17.00 to 19.00.

www.alexmarkwith.com
instagram: @alexmarkwith

Posted in Näyttelyt, Uncategorised, Uutiset.