GALLERIA GJUTARS | MARIKA HYVÄRINEN | HÄLYN LÄVISTÄMÄ PÖLY | 5.10-22.10.2023

Työskentelen äänitaiteen, kokeellisen musiikin, prosessitaiteen ja esittävän taiteen kentillä. Taiteeni polttopisteessä on ääni, jota lähestyn monialaisesti.

Työskentelen äänitaiteen, kokeellisen musiikin, prosessitaiteen ja esittävän taiteen kentillä. Taiteeni polttopisteessä on ääni, jota lähestyn monialaisesti. Olen erityisen kiinnostunut katoavista äänistä sekä lahoavasta ja maatuvasta taiteesta sekä näiden elementtien yhdistämisestä. En halua jättää maailmaan jälkiä. Suurin osa taiteestani maatuu ja lahoaa, kukkiikin.

Näyttely Hälyn lävistämä pöly koostuu installoiduista ääni- ja prosessitaideteoksista. Näyttelyn polttopisteessä on ihmis- ja eläinruumiillinen ylijäämä. Pöly, ihmishiukset, eläinten karvat, kuolleina löydetyt hyönteiset ja äänet runoutuvat toisiaan vasten, kirjoittautuvat toisiinsa.

Teosten teema ja sisältö kytkeytyvät käytettyihin materiaaleihin, kenttä-äänityksiin ja niiden musiikillistamisiin sekä tekotapoihin. Käsintehtyjen papereiden materiaalit ovat kotitalouden musteetonta pahvijätettä. Väriaineina käyttämäni musteet ovat omatekoisia sieni-, tammenterho- ja kasvimusteita. Liima, jolla kiinnitän kuolleet hyönteiset paperiin ja joilla pölytyöt on koostettu, on perunajauhosta ja vedestä keitettyä liisteriä.

Siemenpaperit sisältävät muinaistulokkaita sekä alkuperäisiä kasveja (rantakukka, puna-apila, ruiskaunokki, puna-ailakki, pietaryrtti, mäkitervakko, purtojuuri, käenkukka, metsäkurjenpolvi, ruusuruoho, päivänkakkara sekä suojaheinät).

Kaikki näyttelyn teokset ovat biohajoavia ja ne päätyvät maatuviksi, istutettaviksi tai kylvettäviksi eri paikkoihin.

Kiitän avusta Jaana Seppästä, joka antoi minulle kuolleina löytämiään hyönteisiä. Kiitän myös rakkaita tänä vuonna edesmenneitä elinkumppaneitani Sulo-kissaa ja Kamu-koiraa. Teistä harjaamani karvat kantavat muistoanne näyttelyn teoksissa.

 

https://marika-hyvarinen.webnode.fi/

https://www.instagram.com/hyvarinenmarika/

 

Avajaiset / Opening
Keskiviikkona 4.10.2023 klo 17-19
Lämpimästi tervetuloa!

Posted in Näyttelyt, Uutiset.