Hannu Sillanpää

Mikä sinua inspiroi taiteilijana?

Luonnon valo inspiroi tällä hetkellä minua taiteilijana, tosin sysäys, idea teoksen syntyyn on usein tiedostamaton. Toisin sanoen inspiraationi on sisäsyntyistä ja se on ensin, ja sen jälkeen aihe voi olla mikä tahansa. Maalauspohjia on hyvä olla silloin saatavilla. Tyylini on sanottu olevan naivistis-ekspressiivistä. Jos maalaan auringon, on se naivistista siinä mielessä, että auringosta voi maalata vain mielikuvan. Sitä ei voi häikäisyltä katsoa. Usein työskentelen myös näkömuistin varassa, tällöinkin tuloksena on mielikuva. Luonto on minulle saavuttamaton mysteeri, koska se ei pysy hetkeäkään samanlaisena, joko valo muuttuu tai tuulet heiluttavat puiden oksia. Kun aloitan taas uuden maalauksen, inspiroitumisen avulla muutan näkökulmaa ja vältyn turhautumiselta.

Mitä haluat kertoa taiteellasi?

Haluan kertoa taiteellani siitä ilosta ja harmoniasta, jota maalatessani koen. Itse asiassa teos on valmis vasta silloin, kun katsoja/yleisö näkee sen. Haluan antaa katsojille toivoa ja tarjota ajatuksia. Kun maalaamisen ilo, (inspiraatio) kohottaa siveltimen ylös korkealle. Värit ovat siellä kauniita jo sellaisenaan. Haluan muistuttaa että kauneutta yhä on.

Miten näet taiteilijuuden tulevaisuuden ammattina?

Luultavaa on että taiteilijuus muuttaa vain muotoaan. Taiteilijat eivät häviä minnekään, vaan väri ja muodon käsittely muuttuu. Synkemmän jakson jälkeen tulee valoisa. Tässä syklien aallokossa taitelijat luovivat kukin parhaaksi näkemällään tavalla. Kuvataiteilijan/maalarin ammatti on yksi vanhimmista.

Mitä Vantaan taiteilijaseura sinulle merkitsee?

Vantaan taitelijaseura merkitsee kuulumista yhteisöön. Se merkitsee näyttelynpito mahdollisuuksia. Lyhyesti sanottuna: hyvä että se on olemassa.