Mia Makela, Galleria Gjutars

GALLERIA GJUTARS | MIA MAKELA | Mineraloginen Meditaatio | 22.-26.2.2023

Mineraloginen meditaatio on residenssivieramme Mia Makelan näyttely Galleria Gjutarsissa.

Näyttelyssä on esillä hänen pitkäaikaisen projektin Mineraloginen meditaatio -sarjan teoksia: pigmenttivedoksia ja video.

 

Mineraloginen meditaatio on residenssivieramme Mia Makelan (taiteilijanimi) näyttely Galleria Gjutarsissa.

"Näyttelyssä on esillä pitkäaikainen projektini Mineraloginen meditaatio-sarjan teoksia: pigmenttivedoksia ja video.

Olen kuvannut rantakallioita muutaman vuoden ajan. Kivien pinnoilta löytyy maalauksellisia kuvioita, joita voisi kuvailla geologisena taiteena, luonnonvoimien mestariteoksina. Ne toimivat myös muistoina liikkeestä, kytköksistä muihin toimijoihin, kuten aaltoihin, aaltojen kautta tuuleen, ja tuulen kautta.....(jatkumo on ikuinen).

Kivet kuuluvat sellaiseen ajallisuuteen, joka ylittää antroposentrisen aikakäsityksemme. Kivien lähempi, rauhallinen tutkiskelu kertoo ajasta, jolloin meitä ei vielä ollut täällä.

Päällisin puolin kivet vaikuttavat meille vierailta olomuodoilta. Meillä on kuitenkin yhteisinä mineraalit, elämän rakennusaineet. Ilman "mineralisaation" aikaansaamaa luuston muodostumista, emme nyt kykenisi liikkumaan ja olemaan ihmisiä. Luiden muodostama tukiranka pitää meidät pystyssä, samoin kuin kivet ja kalliot muodostavat maapallon pinnalle tukevan oloisen rungon. Luut ovat viimeinen fyysinen elementti mikä meistä jää jäljelle, samoin kuin kivet tuntemastamme maailmasta.

Kallioiden valokuvauksesta kasvoi hiljalleen idea projektista, jossa syvennyn kivien salaiseen elämään. Haluan ymmärtää kiviä paremmin ja osata lukea kivistä mineraalien kirjon: mistä mineraalit tulevat ja mitä me merkitsevät? Pohdin näiden yhteisten mineraalien syntyprosessia, elinkaarta ja merkitystä yhdessä haastattelemieni tutkijoiden, erityisesti geologien kanssa. Yhdistelen tutkimuksellista tietoa empiiriseen ja taiteen keinoilla tutkimiseen.

Lähtökohtana pohdinnoille toimivat Donna Harawayn ajatukset luontokulttuurista sekä Jane Bennetin, Vladimir Vernadskyn ja Manuel de la Landan kirjoitukset mineraalien merkityksestä." - Mia Makela

 

BIO

Mia Makela on suomalainen mediataiteilija ja kulttuurihistorioitsija, jonka tuotanto perustuu syvään tarpeeseen ymmärtää ja ottaa huomioon ei-inhimillinen maailma. Hän on tutkija-taiteilija joka käyttää asiantuntijatietoa ja empiiristä tutkimusta osana mediataideteoksiaan. Taiteellisessa prosessissaan hän astuu kuvaamiinsa maailmoihin ja muuttuu levämetsästäjäksi, eläintarhanhoitajaksi, lintuharrastajaksi, mehiläishoitajaksi. Hänen teoksensa ilmentävät aiheidensa pitkäaikaista havainnointia ja tarkastelua. Hän haastaa meidät näkemään ihmisen aistien rajoitukset ja katsomaan maailmaa laajemmassa jatkumossa.

Makela esittelee valittuja teemoja videon, installaatioiden, äänioppaiden, tutkimusretkien, osallistuvien esitysten ja niihin liittyvien julkaisujen muodossa. Kansainvälisesti tunnustettu live cineman pioneeri Makela on näyttänyt töitään ja luennoinut ympäri maailmaa.

Hänen viimeisimpään toimintaansa ovat Looking for Mr. Blue, virtuaalinen lintubongaussaaga, joka jäljittää hanhen kulttuurihistoriaa. History of an Impossible Destiny, 4-kanavainen videoinstallaatio, jota varten hän vietti 3 vuotta dokumentoimassa mehiläishoitoa ympäri Eurooppaa ja tutkimassa hunajamehiläisen elämänkertaa. Zootopia-ääniopas eläintarhoille, posthumanistinen ja feministinen kuvaelma muista lajeista. Hän kehitti posthumanistisille teorioille käytäntöjä taiteellisilla tutkimusretkillä Chilen Patagoniassa ja Chiloen saarella.
Green Matters – videokäsikirja leväästäjille oli tutkimus viherlevien ja perinteisen kudoksen maailmassa Itämeren pelastamiseksi. Tällä hetkellä hän työskentelee mineraalien ja mehiläiskeskeisten visioiden parissa.

Makela on Gjutarsin taitelijatalossa residenssissä maaliskuun 2023 loppuun valmistelee BEEINGS-näyttelyä Chappemuseon avajaisnäyttelyyn huhtikuussa 2023.

Mia Makela
https://www.instagram.com/makela_mia/
www.miamakela.net
info@miamakela.net

Näyttely avoinna 22.-26.2.2023
ke 12-18, to-pe 11-17, la-su 12-16.

Taiteilijatapaaminen lauantaina 25.2. klo 14-16.

Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Gjutars
Vanha Kuninkaalantie 6, Tikkurila
01300 Vantaa

Posted in Näyttelyt, Uutiset.