GALLERIA K | YHTEYKSIÄ | JOHANNA LAPINLEIMU & RIIKKA SALMINEN | 3.8.-27.8.2023

Yhteyksiä -näyttely esittelee kahden ystävän ja kollegan erilaiset lähestymistavat maalaukseen. Salmista ja Lapinleimua yhdistää kiinnostus maalaamisen prosessiin, maalarin suhde materiaaliin sekä se, miten maalauksen herättämät ajatukset ja oivallukset voivat yhdistää ihmisen itseensä, luontoon ja yhteiskuntaan.

Yhteyksiä -näyttely esittelee kahden ystävän ja kollegan erilaiset lähestymistavat maalaukseen. Salmista ja Lapinleimua yhdistää kiinnostus maalaamisen prosessiin, maalarin suhde materiaaliin sekä se, miten maalauksen herättämät ajatukset ja oivallukset voivat yhdistää ihmisen itseensä, luontoon ja yhteiskuntaan.

Taiteilijoita kiinnostaa maalauksessa sen läsnäolon ja poissaolon jännite, jännite näkyvän ja näkymättömän välillä, tietynlainen mystinen yhteys.

Kummankin taiteilijan vahva värien käyttö ja kehollisuuden tutkiminen ovat yhteistä temaattista pohjaa näyttelylle. Näyttelyn teoksissa taiteilijat pohtivat keinoja rakentaa taiteen avulla uusia yhteyksiä ajassa, jossa yhteydet ihmisten välillä ovat usein koetuksella.

JOHANNA LAPINLEIMU (s.1993, Helsinki) on kuvataiteilija ja taidepedagogi. Lapinleimu työskentelee maalaus- ja tekstiilitaiteen parissa. Lapinleimun työskentelyn keskiössä on vapaus leikkiä ja luotto siihen, että maalaus paljastaa itsensä prosessin aikana. Abstraktit maalaukset voivat muistuttaa lähikuvia kasvimaailmasta, elävistä kehoista tai näkymiä kaukaisten planeettojen tuntemattomista myrskyistä. Vesivärien kepeys, hienovaraisuus, sekä samalla niiden teknisesti haastava luonne vaatii tekijää pysähtymään maalauksen äärelle. Hetki veden, värin ja paperin kanssa on eräänlainen henkilökohtainen rituaali.

Yhteyksiä -näyttelyssä Lapinleimu esittää valikoiman maalauksia, keraamisia veistoksia, sekä tekstiiliteoksia viime vuosilta.

Lapinleimu valmistui The Glasgow School Art’in kuvanveiston & ympäristötaiteen osastolta vuonna 2017 kunniamaininnalla. Hän tekee tällä hetkellä kuvataidekasvatuksen maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa.

RIIKKA SALMINEN (s. 1988, Helsinki) työskentelee pääasiassa öljymaalilla ja vesiväreillä. Hän käsittelee maalaustensa teemoja ja aiheita suhteessa taidehistoriaan, nykytaiteeseen ja maalaustaiteen tekniikkaan. Salmisen maalaukset ovat usein varsin omakuvallisia ja hän käsittelee niiden kautta aiheita kuten luovuutta, haasteiden synnyttämiä tunteita sekä identiteetin rakentumista nykymaailmassa. Maalaus on hänelle naamio, osa itseä ja silti erillinen: naamio, jonka avulla voi ilmaista tiedostamatonta - tunteita ja ajatuksia, jotka muuten jäisivät ilmaisematta.

Yhteyksiä -näyttelyssä Salminen pohtii yhteyksien löytämisen tarpeen herättämiä tunteita, iloa, surua, riemua ja ahdistusta.

Salminen on valmistunut kuvataiteen maisteriksi maalaustaiteen opetusalueelta Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021.

Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 2.8. klo 17-19.

https://www.johannahilja.com/

https://www.riikkasalminen.com/

 

Tervetuloa!

 

Posted in Näyttelyt, Uutiset.