Pentti Kaskipuro, näyttely Galleria K

Galleria K | Mestari K:n kotona | Graafikko Pentti Kaskipuro Vantaalla | 8.9.–26.11.2023

Galleria K:n 10-vuotisjuhlanäyttely esittelee teoksia Vantaan taidemuseo Artsin laajasta Pentti Kaskipuro -kokoelmasta. Galleria K avasi ovensa marraskuussa vuonna 2013 Pentti Kaskipuron Mestari K:n surrealistisia kertomuksia -näyttelyllä.

Galleria K:n 10-vuotisjuhlanäyttely esittelee teoksia Vantaan taidemuseo Artsin laajasta Pentti Kaskipuro -kokoelmasta. Galleria K avasi ovensa marraskuussa vuonna 2013 Pentti Kaskipuron Mestari K:n surrealistisia kertomuksia -näyttelyllä. Myös gallerian nimessä oleva K-kirjain viittaa Kaskipuroon – erääseen tunnetuimmista vantaalaisista kuvataiteilijoista.

Pentti Kaskipuro (1930–2010) eli Mestari K oli Vantaan Korsossa lähes koko elämänsä asunut ja työskennellyt itseoppinut taiteilija. Hän aloitti taiteellisen uransa 1950-luvulla ihmis- ja maisema-aiheisilla teoksilla. Ne kuvasivat usein näkymiä teollistuvista kaupungeista: tehdasrakennuksia ja kaupunkinäkymiä, joissa joskus vilahtelivat karkeasti luonnostellut ihmishahmot. 1960-luvun alussa Kaskipuron teosten aiheiksi nousivat kodin tutut esineet ja arkiset aiheet, ja erityisesti keittiöstä tutut ruoka-aineet kuten sipulit, lantut ja perunat.

Galleria K:n näyttelyn keskiössä ovat Kaskipuron harvemmin nähdyt varhaistuotannon maisemat, kaupunkinäkymät ja henkilökuvat. Lisäksi esillä on myös muutamia sisätiloja kuvaavia teoksia Kaskipuron myöhemmästä tuotannosta. Näyttelyssä nähtäviin teoksiin on taltioitunut Kaskipuron oma lähiympäristö sekä esimerkiksi Korson kodin ympäristö ja sen esineistö.

Näyttelyn teokset kuuluvat kaikki Vantaan taidemuseo Artsin Pentti Kaskipuro -kokoelmaan. Kyseessä on Vantaan kaupungin vuonna 1992 hankkima kokoelma, johon kuuluu yli 200 grafiikanlehteä ja piirustusta. Kokoelma on kattava läpileikkaus taiteilijan tuotantoon ja sisältää teoksia 1950-luvulta aina 1990-luvun alkuun asti.

Avajaisia vietetään torstaina 7.9.23 klo 17-19. Tervetuloa!

Posted in Näyttelyt, Uutiset.