GALLERIA K | OFF PLACES | HENRI AIRO + TOIVO HEINIMÄKI | 7.7.-30.7.2023

Off Places on ensimmäinen yhteisnäyttelymme työparina. Installaatio on rakennettu valokuvavedoksista, kuvakollaaseista sekä Sörnäisten metroaseman taannoisen remonttityömaan näköesteinä toimineista väliseinistä.

Off Places on ensimmäinen yhteisnäyttelymme työparina. Installaatio on rakennettu valokuvavedoksista, kuvakollaaseista sekä Sörnäisten metroaseman taannoisen remonttityömaan näköesteinä toimineista väliseinistä. Käytämme valokuvataiteellisessa työskentelyssämme sekä analogisia että digitaalisia vedostustekniikoita.

Olemme molemmat kasvaneet ja asuneet pääasiassa Helsingissä koko elämämme. Kaupunkitilassa oleilu on herkistänyt meidät sen muutoksille – kalliosta louhitaan nopeasti paikka uudisrakennuskompleksille, rikkaruohon varjo piirtyy vähitellen juna-aseman tuoreeseen betoniseinään ja aiempi tyhjyys tekee taas tilaa olemiselle. Kaupunkitila on alati käynnissä olevien kamppailuiden, katkosten ja muodonmuutosten keskus.

Kun käsittelemme kotikaupunkiamme kuvataiteen keinoin, nousevat keskiöön kysymykset siitä, mitkä voimat vaikuttavat kaupungin kehitykseen: Mikä on kulttuurihistoriallisesti arvokasta ja miten historiallinen kerrostuminen voi toimia vastavoimana synteettiselle kaupunkisuunnittelulle? Kuka saa päättää yhteisestä kulttuuriperinnöstä ja sen säilymisestä tai säilymättömyydestä? Miten meidän tulisi suhtautua vapaaseen tai määrittelemättömään tilaan kaupungissa? Mikä on yksityisen ja yhteisen omaisuuden suhde kaupunkitilassa? Mitä pidempiaikaisia vaikutuksia sosiaalisten tilojen siirtymisellä kaupallisiin tiloihin on?

Näiden kysymysten ohella näyttelykokonaisuuden alkupisteenä on toiminut kotikaupunkimme kaupunkimaiseman tunnelmalähtöinen kartoittaminen. Liikkumalla ja valokuvaamalla eri puolilla Helsinkiä olemme rakentaneet omaa arkistoamme, jonka lähtökohdat ova kartta- tai kaavalähtöisen logiikan ulkopuolella. Olemme käyttäneet valokuvaa ja pimiötyöskentelyä keinona asettua tilaan ja olla vuorovaikutuksessa sen kanssa. Toimintatavan myötä on syntynyt kuva-arkisto, joka pakenee mitallistamiseen tai mallintamiseen liittyviä tehtäviä. Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahasto.

Näyttelyn avajaiset torstaina 6.7. kello 17-19.

https://henriairo.com/

https://toivoheinimaki.com/

 

Tervetuloa!

 

Posted in Näyttelyt, Uutiset.